“Prijsomslagpunt elektrische auto’s al in 2022” volgens Bloomberg NEF

De prijs van autobatterijen racet naar beneden, wat betekent dit voor ondernemers?

An sich een grappige constatering dat auto’s goedkoper worden, in plaats van duurder (wat u vanuit diesel en benzine auto’s immers gewend bent). Nu komen we natuurlijk van wel heel hoge prijzen bij elektrische auto’s. Waarom dat zo is en waarom die prijzen kelderen, geven we hier in het kort weer. Vooral om te laten zien wat daaraan interessant is voor ondernemers.

Bij elektrische auto’s is de verbrandingsmotor vervangen door een elektrische motor, de brandstof vervangen door elektriciteit. Dit brengt met zich mee dat er nog maar zo’n tien procent van de draaiende onderdelen in de auto zitten. Dat brengt zowel lagere productiekosten als onderhoudskosten met zich mee. Goed nieuws voor de mobiliteitskosten in de onderneming.

We komen van 1.100 Dollar

Echter, de batterij is het dure ding. De vraag naar elektrische auto’s was wereldwijd tot voor kort laag, dus de productiekosten hoog. Bovendien waren de fabrieken er nog niet die de juiste batterijen met de goede capaciteit konden leveren. Die opstartkosten van deze volledig nieuwe markt, moeten worden terugverdiend. Vandaar de hoge kosten, die in 2010 nog rond de .100 per kilowattuur lagen. Bedenk dan dat je in een auto met een bruikbare range toch zo’n 60kWh nodig hebt en zie daar je hoge aanschafprijs.

Bloomberg New Energy Finance onderzoek

Daar komt rap verandering in. BNEF is een internationaal vermaard onderzoeksbureau dat deze ontwikkelingen in de gaten houdt. Zij voorspellen nu een dusdanig lage prijs van batterijen over drie jaar, dat elektrische auto’s goedkoper zullen zijn dan de fossiel aangedreven versies die nu in wagenparken rondrijden.

Bedenk daarbij dat de (nu nog) duurdere elektrische auto al goedkoper is in gebruik. De kilometerkosten zijn significant lager, onderhoud is vrijwel nihil en de bijtelling is laag. Ook is nu geen BPM verschuldigd. Elektrisch rijden is dus voor ondernemers nu al goedkoper dan fossiel rijden.

Nieuwe wereld

Met het bedrijf overstappen op een elektrische vloot is dus nu al slimmer, goedkoper en beter voor de voetafdruk. Maar er veranderen ook veel dingen bij die overstap. Brandstofpas wordt laadpas. Tankstation wordt laadpaal. Bij de goedkopere zakelijke tarieven voor elektriciteit (dan thuis) zullen medewerkers graag op de zaak laden. Die laadpunten zullen dus moeten worden aangelegd. Past dat wel binnen de huidige netaansluiting en het energiecontract. Kunnen we niet laden op de zonnepanelen. Staat een EV wel in de leaseregeling en de CAO. Zo maar wat relevante vragen, die zonder kennis van zaken lange tijd duren om uit te zoeken.

Oplossing met Slim Laden (Smart Charging)

Vanzelfsprekend preken wij hier voor eigen parochie. Omdat we willen dat heel Nederland kan rijden op zon en wind. Daarmee versnellen we de lokale energietransitie. Echter, elk bedrijf heeft daarover duizend vragen en uitdagingen. Die willen we samen met ondernemers te lijf gaan. Want de oplossingen zijn er al. Ze vinden en aan elkaar knopen is de kunst. E-PACT doet onderzoek op basis van de gevonden Slim Laden oplossingen bij 220 bedrijven en destilleert daaruit het Nationaal Stappenplan Verduurzaming Wagenparken. Voor álle bedrijven en hun medewerkers komt dat in 2023 gratis beschikbaar.

Uw onderneming kan daaraan bijdragen, nu al geld besparen op de vloot en de energiehuishouding goedkoper maken. Per saldo bent u goedkoper uit en voorbereid op de zeer nabije toekomst waarin alleen nog elektrisch zal worden gereden. 

 

 

 

 

 

 

De aanleiding voor dit artikel is op onze LinkedIn pagina te vinden.

Lees hier Bloomberg: A behind the scenes take on Lithium-ion battery prices

Bekijk hier een interview op BloombergNEF, waarin ook over rare earth materials wordt gesproken.

Slim Laden reduceert kosten en CO₂ uitstoot.

Wilt u weten hoe dit in uw bedrijfssituatie uitziet?

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.