Kort en krachtig antwoord op de vraag: hoe verduurzaam je het wagenpark?

Verduurzaam je wagenpark: dat is holistisch denken

Automotive Management hield op 7 en 8 april 2021 in Rotterdam, naast Centraal Station, een tweedaags webinar. Dag 1 ging het vooral over fleet- en mobiliteitsmanagement in (post-)coronatijd. Dag 2 stond de elektrificatie van lichte bedrijfswagens centraal. Stichting E-PACT lichtte toe hoe je bij de verduurzaming van je vloot (personenwagens en busjes) het grote geheel kunt verduurzamen, dus holistisch naar de ontwikkeling moet kijken.

Bekijk hier de bijdrage van René Bastiaans (E-PACT) en Edwin Bestebreurtje (FIER Automotive & Mobility) aan het AM Fleetevent.

EV & Laadinfra Scan

Het start bij je eerste elektrische auto of busje. Met bijbehorende laadpaal. Niets aan de hand. Anders wordt het wanneer je richting tien of meer auto's en busjes gaat. Hoe pak je dat aan, waar moet je aan denken, hoe krijg je goed overzicht, welke analyses kun je uitvoeren. Kortom, deze nieuwe wereld die snel bij elke onderneming zijn intrede zal doen, vraagt om kennis en een gedegen aanpak. De EV & Laadinfra Scan geeft die inzichten.

Via E-PACT kan jouw bedrijf contact leggen met een van de aangesloten Kennis Concortium partners. Bedrijven met kennis van zaken. Zij voeren de scan voor jouw bedrijf uit en geven een uitgebreid en helder rapport met krachtige doe-stappen. Je bedrijf weet nu wat de volgende stappen zijn, wat bespaard wordt en hoeveel CO2 er wordt vermeden (concurrentievoordeel).

Stichting E-PACT doet onderzoek op de resultaten, zodat over enkele jaren alle bedrijven op basis van de resultaten kunnen verduurzamen. Die informatie geeft E-PACT gratis weg. Zo verduurzamen we Nederland via de Nederlandse vloten.

Medewerkers meekrijgen: hulp via de e-AutoKeuzeHulp

De EV & Laadinfra Scan geeft het bedrijf de managementinformatie om de beslissing tot verduurzaming gefundeerd te nemen. Dan moeten de medewerkers mee. Immers, met 150.000 BEV (volledig batterij elektrische personenauto's) op zo'n 8.200.000 auto's op de Nederlandse wegen, heeft slechts een fractie van de bedrijven en bestuurders ervaring en inzicht in wat het is elektrisch te rijden.

De e-AutoKeuzeHulp biedt via een online 10-stappenplan elke medewerker inzicht in welke auto past bij de persoonlijke voorkeuren. Die informatie kan worden gedeeld met de wagenparkbeheerder of de leasemaatschappij. Er ontstaat een gesprek, de auto is volledig uit te pluizen via de e-AutoKeuzeHulp (range, laden, bijtelling, prijs etc.).

De e-AutoKeuzeHulp is volledig gratis voor bedrijven en is gericht op de personenwagenvloot. De algoritmes zijn gebaseerd op de data van EV Database, het grootste platform met alle realistische gegevens over elektrische auto's.

 

Onderzoek door E-PACT: economisch vliegwiel

Bedrijven worden door het Kennis Consortium begeleid in de uitvoering van de EV & Laadinfra Scan. Hiermee wordt een economisch vliegwiel op gang gebracht: het bedrijf dat de scan afneemt, betaalt hiervoor een bedrag van €4.800 exclusief BTW. De besparingen die hiermee inzichtelijk worden, wegen in de meeste gevallen ruim op tegen de kosten. Het overgrote deel gaat naar het bedrijf dat de scan uitvoert. Het economische vliegwiel is in werking: omzet voor het bedrijf dat de scan uitvoert, investeringen worden gedaan door het bedrijf dat de scan heeft laten uitvoeren in de vorm van laadinfrastructuur, elektrische auto's en Slim Laden toepassingen.

Slim Laden onderzoek door E-PACT

€800 van de kosten gaan naar E-PACT om het onderzoek naar verduurzaming van wagenparken en Slim Laden toepassingen te financieren. Zo draagt het deelnemende bedrijf bij aan zowel de eigen verduurzaming als die van de BV Nedelrand in het geheel, via onderzoek door E-PACT.

Slim Laden is een verzamelnaam voor het slim organiseren van alle laadsessies in combinatie met het beschikbare elektrische vermogen bij een pand, liefst gecombineerd met duurzame bronnen. Via IT protocollen en slim laden algoritmes kunnen laadsessies op afstand worden aangestuurd, rekening houdend  met de specifieke fysieke situatie en logistieke en persoonlijke voorkeuren. In veel gevallen voorkomt de toepassing van Slim Laden dat hoge kosten moeten worden gemaakt voor uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Vaak wordt duurzame energie direct benut om de voertuigen mee op te laden: dat is bijna perfectie in duurzame oplossingen voor bedrijven.

Hoe dit in z'n werk gaat en breder kan worden toegepast, onderzoekt E-PACT. Daar draagt u via de EV & Laadinfra Scan direct aan bij, in dezelfde tijd dat u uw eigen bedrijf helpt aan lagere kosten voor en inzicht in verduurzaming van het wagenpark.

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.