Organisatie

Waar komen we vandaan

Het idee voor E-PACT is ontstaan eind 2017, vanuit een vraag van het Formule E-Team aan het Living Lab Smart Charging (LLSC). Het LLSC is in 2016 ontstaan vanuit de Green Deal Elektrische Vervoer 2016 – 2020. ElaadNL is initiatiefnemer en heeft 325 gemeenten, ongeveer 100 bedrijven en circa 70 slim laden projecten in de openbare ruimte bij het LLSC aangesloten en geaggregeerd. De levende labs hebben de diverse onderdelen van de gehele slim laden keten onderzocht en geïnitieerd. Vanuit de verantwoordelijkheid van het Formule E-Team voor de uitvoering van de Green Deal, stelden zij de vraag aan het LLSC: wat kan de volgende stap zijn voor het ontwikkelen en versnellen van Slim Laden in Nederland?

Waarom doen we dit

Ongeveer 80 procent van de laadtransacties vindt plaats op privaat terrein. Bij ondernemers en mensen thuis. Rond 2023 wordt het prijsomslagpunt van elektrische auto’s verwacht. Dan zijn Battery Electric Vehicles (BEV’s, volledig elektrische auto’s die rijden op energie uit batterijen) naar verwachting goedkoper dan fossiele auto’s (die op diesel en benzine). Een sterke groei van de aankoop van elektrische auto’s is dan te verwachten. 

Willen we al die auto’s kunnen laden op duurzame energie – en tegelijk de maatschappelijke kosten van aanpassingen aan ons elektriciteitsnetwerk zoveel mogelijk beperken – dan moeten slimme laadoplossingen algemeen beschikbaar, beproefd en relatief gemakkelijk implementeerbaar zijn. 

Hoe pakken we dat aan

Tot 2023 – richting het prijsomslagpunt – doet E-PACT daar onderzoek naar in de markt waar het nu rendabel is om over te stappen naar elektrisch vervoer: in zakelijke wagenparken. 

Het geleerde vatten we samen in het Nationaal Stappenplan Verduurzaming Wagenparken. Dat komt gratis beschikbaar voor heel Nederland.

Waar staan we nu

Sinds februari 2019 is E-PACT een stichting en werkt het samen met overheden en instellingen om deze lokale verduurzaming aan te jagen. 

Voor de implementatie van deze verduurzaming - via auto’s, hardware en software en de sociale implementatie ervan - werkt E-PACT samen met het bedrijfsleven: zowel voor investeringen als voor kennis en vanzelfsprekend voor commerciële implementaties. E-PACT is daarin zelf geen partij. E-PACT jaagt de ontwikkeling bij bedrijven aan, houdt daarbij vinger aan de pols, onderzoekt het implementatieproces en gebruikt de gegenereerde data voor onderzoek. 

Tot wanneer doen we dit

E-PACT heeft een activiteitenhorizon tot en met 2023.

Hoe zijn we georganiseerd

Stichting E-PACT bestaat uit het bestuur en de uitvoerende organisatie.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit één bestuurder, de overige leden worden aangezocht.

Onoph Caron, algemeen directeur stichting ElaadNL

Management

Het management van de stichting wordt gevoerd door Rutger de Croon. E-PACT wil als stichting lean en mean georganiseerd zijn en heeft daarom een klein team, bestaande uit totaal vier mensen. De kracht van het initiatief ligt in het activeren van het bedrijfsleven, zowel in vragende zin (bedrijven die verduurzamen) als in de toeleverende kant (bedrijven die hen daarin bijstaan). E-PACT doet onderzoek naar Slim Laden bij bedrijven, op de data die in de projecten en bij de EV Scans worden vergaard. Zo wil E-PACT de verduurzaming van wagenparken en slim laden in Nederland onderzoeken en versnellen.

Financiën en juridische zaken zijn extern belegd.

Projecten

E-PACT organiseert voor financiers via diverse projecten slim laden trajecten en het versnellen van de verduurzaming van wagenparken.

Leren en delen

E-PACT wil leren en de geleerde kennis delen. Daarvoor zijn slimme afstudeerders en derdejaars HBO en WO studenten onontbeerlijk. In onze korte geschiedenis zijn twee studenten je reeds voorgegaan. Mail of bel ons voor mogelijkheden.

Onderzoek wordt in een consortium in wording belegd van voornemens ElaadNL, vijf universiteiten en een HBO instelling. ElaadNL is het kennis- en innovatiecentrum van de Nederlandse netbeheerders en ontwikkelaar van de inmiddels wereldwijde standaarden van open protocollen, nodig voor het slim laden van elektrische voertuigen.

E-PACT Kennis Consortium

Het E-PACT Kennis Consortium bestaat momenteel uit acht vooraanstaande partijen met brede en diepgaande kennis en netwerk in elektromobiliteit, zowel nationaal als internationaal. Zij opereren los van de organisatie van E-PACT en leveren kennis, netwerk en producten die de missie van E-PACT verder helpen. Hun inzet wordt betaald door het bedrijfsleven en financiers. Op deze manier wordt kennis gegenereerd en breed gedeeld.

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.