Deskundige begeleiding bij

de implementatie van Slim Laden

 

Vijf Slim Laden trajecten in Limburg

Vijf Limburgse bedrijven krijgen steun bij het implementeren van Slim Laden in hun bedrijf via het project Limburg Rijdt Elektrisch. Voorwaarde is dat zij elektrificatie van het wagenpark inzetten aan de hand van de uitkomsten van de EV & Laadinfra Scan®. Immers, die geeft de handvatten en inzichten die nodig zijn om zulke beslissingen te kunnen nemen.

In zo’n traject gaat een Zero Emission Coach u bijstaan in het vormgeven van het Slim Laden traject, de uitvraag van slimme laadinfrastructuur en kan hulp bieden bij de engineering van het traject. Daarnaast is zijn of haar netwerk van bedrijven en de kennis van de markt groot, zodat u altijd een gefundeerde keuze kunt maken.

De Zero Emission Coach komt uit het Kennis Consortium van stichting E-PACT en is een gedegen, ervaren consultant die u voor maximaal 80 uur kunt inzetten bij uw traject.

Stichting E-PACT bepaalt in samenspraak met de provincie Limburg welke trajecten hiervoor in aanmerking komen. Grondslag voor de afweging is diversiteit in Slim Laden oplossingen vinden, zodat maximaal maatschappelijk rendement uit de subsidie kan worden gehaald. Immers, we willen over zo een breed mogelijk vlak leren van de implementatie van Slim Laden bij bedrijven. Hoe eerder u met uw Zero Emission Coach een traject indient, hoe groter daardoor de kans op uitvoering is.

Volgordelijkheid

Eerst voert u een EV & Laadinfra Scan® uit. Daaruit blijkt of het voor u interessant is om over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark. Vervolgens overlegt u met de Zero Emission Coach die met uw bedrijf de EV & Laadinfra Scan heeft uitgevoerd om te bepalen of u een Slim Laden traject kunt indienen. Bij toekenning wordt u tijdens dit Slim Laden traject begeleid door deze Zero Emission Coach. Daar ligt de kracht van het project Limburg Rijdt Elektrisch. Van bruikbaar inzicht naar praktisch handelen.

Effect van Slim Laden

In de onderstaande grafieken is te zien wat Slim Laden kan betekenen. Het kan met slimme algoritmes ervoor zorgen dat u de maximale laadbehoefte haalt uit de capaciteit van uw netaansluiting, rekening houdend met de energiebehoefte van uw gebouw, eventuele extra energie uit duurzame bronnen (zoals zonnepanelen) en statische opslag (zoals een batterij).

Hieronder is te zien wat de auto's doen: zodra ze worden aangesloten op de laadpaal, vragen ze het maximale vermogen (figuur linksboven). Daarmee zou bij onderstaand bedrijf de bestaande contractcapaciteit van 80kW ver worden overschreven (bijna 200kW wordt gevraagd door de auto's). Ook de huidige maximale capaciteit van de huidige aansluiting zou onvoldoende zijn (nu 110kW).

Wanneer Slim Laden niet wordt toegepast, zal dit bedrijf een zwaardere aansluiting bij de netbeheerder moeten aanvragen, met alle maatschappelijke kosten van dien. Daarnaast zou de contractcapaciteit 2,5 keer groter moeten worden. De kosten verhouden zich dan niet tot de baten van elektrisch rijden.

Met Slim Laden - het door slimme algoritmes aansturen van de laadpalen - heeft het bedrijf nu twee opties, beide binnen de bestaande aansluiting. Alle auto's zijn nu volgeladen binnen de bestaande contracten rond 15 uur in de middag (linksonder). De tweede optie is het bestaande contract verhogen naar de bestaande maximale capaciteit van de netaansluiting. Daarmee worden de auto's sneller geladen en zijn ze rond 13 uur allemaal vol. Die keuze is aan het bedrijf en het beslissen daarover hangt vaak af van de aard van de werkzaamheden van de medewerkers.

Onderzoek

Stichting E-PACT heeft een maatschappelijke doelstelling om elektrisch rijden via Slim Laden te integreren in het energiesysteem. Vanuit de samenwerkingen met bedrijven en overheden ontsluit E-PACT inzichten, data en ervaringen over elektrisch rijden en laden in de praktijk. E-PACT brengt deze data geaggregeerd samen en stelt deze publiek beschikbaar.

Via het project Limburg Rijdt Elektrisch kunt u gebruik maken van de kennis en ervaring van E-PACT en de aangesloten partners om dit inzicht ook uw bedrijf in te brengen. De provincie Limburg ondersteunt u daarbij financieel door bij te dragen aan het binnenbrengen van partners met kennis. Uw tegenprestatie is het delen van de opgedane kennis en inzichten met stichting E-PACT ten behoeve van onderzoek.

DOWNLOADS

ElaadNL Smart Charging Guide

De Smart Charging Guide is een uitgave van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL. De Guide is de eerste uitgave die alle elementen van Smart Charging op een toegankelijke wijze op een rijtje zet. Centrale vraag is: Hoe laden we straks miljoenen elektrische auto’s slim en duurzaam op? Het boek is 116 pagina’s dik, rijk geïllustreerd en bevat naast het hoofdverhaal over Smart Charging ook veel korte uitstapjes naar zaken die met het laden van elektrische auto’s te maken hebben en beschrijvingen van interessante innovaties en projecten. Een aanrader voor iedereen die iets te maken heeft met elektrisch rijden, laden, stroomnetten en/of duurzaamheid!

Direct meer weten:

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.